Windows Updates voor Mei 2023

Het is weer tijd voor de maandelijkse updates van Windows.
Voor de maand mei zijn deze voorzien op woensdag 10/05/2023.

Om misverstanden te voorkomen even deze nota :  Wij doen geen updates voor jou !  Dit is een automatisch proces waarbij we jou informeren dat de windows updates vanaf deze datum beschikbaar zijn én automatisch uitgerold worden …  Het is dus niet zo dat we ons inloggen op één of ander platform om deze bij jou persoonlijk te laten binnenkomen.

Even een kleine samenvatting waar op te letten …

  • Deze updates zijn enkel van toepassing voor computers of laptops met Windows 10 (vanaf versie 22h2) en 11
  • Updates gebeuren steeds op de achtergrond vanaf deze dag
  • Jouw pc of laptop moet aanstaan om deze te kunnen uitvoeren ; Bij een toestel die niet in werking is , worden geen updates uitgerold !
  • Je kan ondertussen verder werken zonder problemen , doch kan er enige vertraging zijn zolang de updates niet binnengekomen zijn.
  • Gebruik je je toestel weinig ?  De updates starten automatisch de eerst volgende keer dat je hem aanzet.  Geef deze ook iets meer tijd om eventuele achterstanden in te halen !
  • Laptopgebruikers laten hun toestel aan de stroom hangen !!  Zo vermijd je dat deze zonder stroom komt te zitten tijdens het updaten.  Het is afgeraden om een computer tijdens dit proces in slaapstand te laten komen !
  • Forceer updates nooit !  Laat alles op een natuurlijke manier verlopen …  Het is hier dat we vaak problemen zien ontstaan van zodra mensen manueel updates gaan installeren die niet voorzien zijn voor hun toestel !

Van zodra de updates klaar zitten op jouw toestel verschijnt er rechts onderaan een symbool met een oranje bol.   Je kan de pc nu opnieuw opstarten !!

Opgelet !  Kies hierbij steeds voor opnieuw opstarten en bijwerken !  Ik zie al te vaak dat mensen kiezen voor afsluiten en vervolgens weer inschakelen ; dit is niet gelijk aan opnieuw opstarten.  Het is iets vrij technisch om hier dieper op in te gaan , maar wel belangrijk om goed uit te voeren.

Opgelet met verouderde besturingssystemen

Heb je nog steeds windows 7 of 8.1 op jouw toestel draaien dan loop je enorme veiligheidsrisico’s !  Doe hier aub nooit bankzaken of betalingen mee en log je niet in met persoonlijke gegevens !  Gebruik hierop ook geen ID kaarten !

Dit laatste geldt ook steeds voor smartphones en tablets die geen veiligheidsupdates meer ontvangen !!  Het zijn vaak deze mensen die de media bereiken omdat ze geld verloren zijn waarbij banken geen terugbetaling doen !

Wat moet er nu gebeuren ? Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende mogelijkheden ! Bespreek het met jouw vertrouwenspersoon inzake informatica.

Extra aandacht voor mensen met een windows 10 toestel !  Er is enkel nog ondersteuning vanaf versie 22h2.  Heb je een lagere versie, dan dien je dit toestel binnen te brengen voor onderhoud.  Windows 10 met versie 22h2 is de laatste versie dat zal uitgebracht worden tot de definitieve uitfasering.

Ook belangrijk om te weten is dat Microsoft de veiligheidsupdates niet langer zal uitrollen vanaf 14 oktober 2025 !

Gebeuren de maandelijkse updates niet meer spontaan ?  Of begint het toestel extreem traag te worden ?  Dan is een onderhoud of tussenkomst noodzakelijk …

Stel dit aub niet te lang uit !

Bedankt voor het invullen van ons contactformulier.  Eén van onze medewerkers neemt jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling !